Скуштуй Карпати на смак!


Живописні краєвиди, від яких перехоплює подих, щирі привітні люди, зимові види спорту, мальовничі хатинки і засніжені вершини – усе це те, за що ми всі так любимо Карпати. Але щоб відчути гуцульський колорит зсередини цього не вистачить, варто скуштувати Закарпаття на смак.

Зовсім нещодавно я повернулася з чудової подорожі до Карпат та Буковелю, у яку вирушила зі СТуКом. І хоча девіз цього туристичного клубу: «Менше жуй – подорожуй!», «жувала» я таки достатньо. Адже крім безлічі яскравих емоцій, теплих моментів і крутих спусків, я ще й вдосталь насолодилася місцевими стравами – вийшов справжній гастротур!

Що?

Бануш


Кожен чув хоч раз це таємниче слово, але далеко не кожен втямив, що воно таке і з чим його їдять. А дарма! Здавалося б, нічого особливого −  страва, приготована із кукурудзяного борошна і сметани, присмачена шкварками, грибами чи бринзою, насправді ж − візитівка карпатської кухні. Воно й не дивно: цю традиційну гуцульську страву готують на відкритому вогні представники виключно сильної статі, інакше рецептуру буде порушено. Каша просто тане в роті, а спогади про її дивовижний смак часом змушують підірватися з місця і шукати щось здаля схоже на колибу на вулицях рідного міста. 

Бограч


Незважаючи на те, що бограч – це, насправді, угорська національна страва, він давно вже став одним із коронних блюд карпатських господинь. Цей суп варять лише на відкритому вогні в казані, щедро додаючи м"ясо й паприку. Варто спробувати!

Грибна зупа


Ця страва заслуговує окремої уваги. Грибну зупу, тобто юшку, справедливо називають найпопулярнішою стравою в карпатських ресторанах, адже її смак не залишає байдужим нікого! Воно й не дивно: так, як її готують в Карпатах, не готують більше ніде!

Деруни


Здавалося б, нічого надзвичайного в цій страві немає, можна й вдома приготувати. Проте карпатські деруни – терті пляцки, як їх ще тут називають, − це щось особливе. Невеличкі картопляні млинчики золотавого кольору зі сметанкою й часником, а не рідко й грибами… Просто смакота!

Бринза


У Карпатах її називають «вічним двигуном», влаштовують в її честь фестивалі з ярмарками, піснями й танцями. Ціле літо гуцули випасають отари овець у горах, щоб осінню насолоджуватися ніжним смаком цього сиру. Можливо, такий смаколик сподобається не всім, але спробувати його повинен кожен, адже бринза – це унікальний і, ще й до цього всього, неймовірно корисний продукт карпатського регіону.

Де?

У Буковелі

Корчма «Фільварок»


Невеличкі затишні дерев’яні хатинки, які можна знайти на верхніх станціях підйомників, приємно здивують теплою атмосферою і смачною їжею. Тут можна спробувати традиційні гуцульські страви або ж випити фірмової хріновухи, насолоджуючись мальовничими краєвидами за вікном.

Кафе «Кнайпа»


Швидке обслуговування, якісний сервіс, сучасний інтер"єр, уміло поєднаний із декоративними елементами гуцульського стилю, помірні ціни, як для гірськолижного курорту. Чудове місце, щоб перекусити і покуштувати смачні традиційні страви домашньої кухні.  

Kolyba


Якщо ви хочете ситно й смачно попоїсти традиційних карпатських страв, то вам сюди. Гуцульський бануш, білі гриби, маринований оселедець та холодець, бограч чи борщ припадуть до смаку навіть найвибагливішому гурману.

Якщо ж ви хочете зекономити кошти і поринути в справжню домашню гуцульську атмосферу, вам варто відвідати колибу в карпатському селі. Ми жили в Татарjві, в готелі «Прут», але неподалік, за 200 метрів від бази знаходиться дві колиби - "Гуцульський Двір" та "Колиба". Саме там можна відчути себе справжніми гуцулом, сповна насолодитися колоритними традиціями і смачними наїдками.

То ж під час найближчої подорожі зі СТуК, вам точно сподобається не лише краєвиди, катання на лижах, а також ви зможете побалувати себе смачненьким!) 

 

Bubniuk Daryna 29 Січня 2018